Google-Beoordeling
4.4
js_loader

Hierboven een foto van onze grondlegger derde van links met hoed op, Willem Willemse Smit, samen met zijn 5 zoons: Klaas, Wim, Ab, Evert en Cor Smit. Deze foto is gemaakt voor het pand aan de Amstelveensche weg 864. De familie woonde toen nog boven de smederij aan de Amstelveensche weg 888. Leuk detail: de smederij lag naast bakker en kruidenier Smit wat overigens geen familie was.

Als subdealer van Fiat importeur Leonard Lang NV werd eind vijftiger jaren de nieuw verkoop van de kleinere Fiats’ 500, 600 en de 1100 gestart. Kort daarop werd het Fiat dealerschap voor het complete modelgamma verkregen.

Hierboven een foto uit 1959 met daarop 2 Lambretta 175 TV scooters, Fiat 500 en een BMW Isetta 300. Op deze foto is te zien dat het sub-dealerschap van Fiat nog niet met lichtreclame op de gevel stond, maar middels een tekst op de showroomruit en met een lichtbalk met de tekst FIAT SERVICE STATION achter de ruit, binnen in de showroom aan het publiek kenbaar werd gemaakt.

Vanuit drie kleine pandjes aan de Amstelveenseweg t.w. op nummer 864 de showroom met de administratie, op 888 de werkplaats en op 735 het onderdelen magazijn was het met het groeiende klantenbestand steeds moeilijker om de gewenste service efficient aan te kunnen bieden. Op 6 mei 1963 werd danook de vestiging aan Ter Kleef 2 geopend. Toen eind zestiger jaren het merk Lancia door Fiat werd ingelijfd mocht W. W. Smit van dit merk in de regio de exclusieve verkoop verzorgen.

Van firma naar BV

In 1969 ging de juridische structuur van de eenmanszaak (firma) over naar die van een vennootschap eerst nog in de NV vorm en in 1971 de actuele structuur van BV (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid). De vestiging Ter Kleef was door de bouw van het winkelcentrum met de flats aan de Rooswijk en Marquette niet langer zichtbaar vanaf de Buitenveldertselaan. Daartoe werd in 1969 een nieuwe showroom gebouwd aan de Van Boshuizenstraat 699 (hoek Buitenveldertselaan). In de volksmond kreeg het pand al snel de naam ‘het aquarium’. De aan Buitenveldert grenzende gemeente Amstelveen was een belangrijke groeigemeente. Met de komst van de A9 werd het steeds dringender om niet alleen vanuit de beide vestigingen in Buitenveldert maar ook in Amstelveen zelf de Amstelveense klant te bedienen. In januari 1975 openden wij daartoe onze nieuwbouw vestiging aan de Newa 2, tegenover Winkelcentrum Groenhof.

wwsmit-1975

Door de langzaam maar gestaag inzakkende verkopen bij de Fiat organisatie en met een goed zakelijk aanbod van de ’Volkswagen importeur’ werd in 1977 het Fiat dealerschap verruild voor het dealerschap van Audi en Volkswagen.

Precies 25 jaar lang hebben we beide merken vertegenwoordigd voor het rayon Amstelveen en Amsterdam Buitenveldert. Sedert 1 juli 2002 maken we geen deel meer uit van de dealerorganisatie voor de merken Volkswagen en Audi. Een situatie waar wij overigens niet vrijwillig voor kozen.

Uiteraard had ‘de opzegging’ voor het bedrijf en de medewerkers verstrekkende (bedrijfseconomische) gevolgen. De verkoopactiviteiten van nieuwe en gebruikte auto’s hebben wij per direct moeten staken, waardoor wij genoodzaakt waren twee van onze drie vestigingen te sluiten t.w. de Van Boshuizenstraat (Audi-Centre) en de vestiging aan de Newa in Amstelveen.

Persoonlijke, deskundige service en onderhoud

Wij hebben echter gemeend het bijltje er niet zomaar bij neer te gooien, maar juist dát te blijven bieden dat W W Smit al drie generaties lang heeft geboden: persoonlijke, deskundige service en onderhoud voor uw auto.

Vanaf 1 juli 2002 onder leiding van inmiddels al de 4e generatie. Daarbij hoefden wij ons niet langer beperken tot de reeds bekende merken Volkswagen en Audi, maar konden wij ons tevens specialiseren in Seat en Škoda. Twee eveneens merken behorende tot de Volkswagengroep. Twee nieuwe merken waaraan wij, met de reeds bij ons aanwezige kennis en ervaring, alle reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit kunnen voeren.

Met vrijwel de complete ploeg werkplaatsmedewerkers zijn wij vanuit onze vestiging (Ter Kleef) compleet gereorganiseerd van start gaan. Er veranderde voor de klanten -bijna- niets, ook de hen zeer wel bekende gezichten bleven dezelfde, maar… onze vrijheid juist nóg meer datgene te bieden dat onze trouwe klant wenst is voor ons voortaan groter en vooral… minder afhankelijk.

Met een grote Duitse toeleverancier gingen wij een relatie aan, waardoor wij in staat bleven van de levering van alle originele onderdelen, die wij dus zélf uit Duitsland importeren. Niet zelden levert dat een aantrekkelijk prijsvoordeel dat wij graag aan onze klanten doorgeven.

Als waardering onzerzijds voor het blijvend vertrouwen van onze klanten bieden wij de vaste klanten met ingang van de nieuwe start van 1 juli 2002 bij al het geplande onderhoud/reparatie werk gratis een vervangende auto aan.

Met de mogelijkheden van de in 2002 gewijzigde Europese regelgeving voor de autobranche (VO1400/2002) was het voor ons mogelijk om de voor onze klanten vertrouwde dienstverlening te kunnen blijven bieden. Deze regelgeving schreef de fabrikanten namelijk voor dat zij zonder enige vorm van discriminatie ook het onafhankelijke autobedrijf moest voorzien van alle reparatiehandleidingen en gereedschappen. 

Inmiddels is deze regelgeving alweer een paar keer herzien (de meest recente verordening is van april 2023). Wij mochten in 2009 zelfs met de toenmalige eurocommissaris Neelie Kroes meepraten over het effect en noodzaak van een vervolg op deze regelgeving. Deze bijzondere uitnodiging bleef de brancheorganisatie BOVAG ook niet opgemerkt. Maurice heeft 11 jaar lang diverse bestuursfuncties binnen deze vereniging vervuld. 

Een van de mooiste gebeurtenissen in de afgelopen 20 jaar als onafhankelijke merkspecialist was toch wel de onderscheiding tot ‘Beste garage van Nederland‘ in 2015. De beste worden was een behoorlijke uitdaging, de beste blijven is helaas een stuk lastiger. 

Maurice Smit

Maak direct een afspraak

Maak direct een afspraak met onze werkplaats voor onderhoud. Heeft u vragen of wilt u meer informatie, stuur ons een bericht, of bel 020 42 65 858.