Google-Beoordeling
4.3
js_loader

Welke eisen worden gesteld bij de APK

De APK is een technische controle van de auto waarbij gekeken wordt naar verkeersveiligheid en milieu. De controle wordt uitgevoerd door een gediplomeerd keurmeester en neemt ongeveer een half uur tijd in beslag. Aan het eind van de keuring bepaalt de keurmeester het resultaat: een auto kan worden goedgekeurd, maar ook afgekeurd. De APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat je de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden. Op de site van RDW kunt u alle keuringseisen nalezen.

Wat moet ik meenemen naar de garage voor een APK keuring?

Alleen de auto. Het belangrijkste identificatiemiddel is het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat. Sinds 2010 is het niet meer nodig om deel 1 van het kentekenbewijs mee te brengen wanneer je een auto laat keuren. Ook het keuringsrapport van de vorige keer mag thuisblijven. U kunt zelfs uw buurvrouw met de auto sturen wanneer het even niet uitkomt!

Hoe bereid ik mijn auto voor op een APK keuring?

Een auto kan op verschillende punten worden afgekeurd. Een aantal voor de hand liggende zaken kunt u vooraf zelf nalopen:

    • de banden, zijn uw banden op spanning en zit er voldoende profiel op?

    • de verlichting, werkt alle verlichting naar behoren? Controleer ook de kentekenverlichting. Bij sommige auto’s kunt u zelf de lampen vervangen, wij rekenen er bij een APK geld voor.

    • de ruitenwissers, ruitenwissers die strepen trekken, moeten vervangen worden. Heeft nog een setje thuis liggen, dan kunt u deze monteren.

    • de vloeistoffen, zit er nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof in de auto? Controleer ook meteen het oliepeil. Bij alleen een APK controleren wij alleen of de ruitensproeier werkt.

Wanneer laat ik mijn auto APK keuren?

Een nieuwe auto die op benzine rijdt, moet na vier jaar voor het eerst op voor de APK. Bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na die eerste APK-keuring om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn: daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken.

Wanneer uw auto al eerder is gekeurd, kunt u uitgaan van de datum op het laatste keuringsrapport. Dit is een vervaldatum; vóór die tijd moet de auto opnieuw zijn gekeurd. Het is een misverstand dat u ná de vervaldatum nog tijd heeft om de auto te laten keuren. Vóór de vervaldatum keuren mag uiteraard wel. Dit mag twee maanden van tevoren, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. Zo is uw auto maximaal 14 maanden APK gekeurd.

Wat gebeurt er wanneer ik mijn auto niet APK laat keuren?

Rijden zonder geldige APK is strafbaar. U kunt er een flinke boete voor krijgen, zowel van de politie als van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Veroorzaakt u een aanrijding omdat uw banden spekglad zijn, de verlichting niet goed werkt en/of de remmen blokkeren, dan kan de verzekeraar besluiten dat u op dat moment niet verzekerd bent. Bij de APK zou de auto namelijk zijn afgekeurd en op deze punten moeten worden hersteld. Hiermee had de aanrijding kunnen worden voorkomen en bent u hiervoor aansprakelijk.

Mijn APK is verlopen: wat nu?

Zes weken voor de APK-vervaldatum stuurt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een herinneringsbrief en ontvangt u van ons een ansichtkaart om te helpen herinneren aan het verlopen van de APK. Vergeet u toch om de auto te laten keuren, dan volgt er een flinke boete. Daarvoor hoeft u niet eens te worden aangehouden: de RDW houdt van ieder voertuig de keuringsdatum bij en stuurt automatisch een bekeuring toe, ook wanneer u de auto in de tussentijd niet gebruikt. U hebt uiterlijk twee maanden de tijd om de auto alsnog te laten keuren. Raakt u met een ongekeurd voertuig bij een ongeluk betrokken, dan keert de verzekeringsmaatschappij mogelijk geen geld uit.

Steekproef na APK: wat nu?

De RDW laat auto’s die worden afgemeld steekproefsgewijs een herkeuring ondergaan. Die steekproeven zijn bedoeld om te controleren of wij als garage een auto terecht hebben goed- of afgekeurd. Als eigenaar van een auto is het verplicht aan een steekproef mee te werken, anders krijgt u geen keuringsrapport. Het kost alleen tijd. Uw auto moet minimaal anderhalf uur beschikbaar blijven; binnen die tijd is de RDW-controleur aanwezig. Tel daar uiteraard nog wel de tijd voor de steekproefkeuring bij op!

Auto goedgekeurd na APK: wat krijg ik eigenlijk?

Na afloop van de APK krijgt u een keuringsrapport. Daarop leest u of de auto is goedgekeurd, samen met een overzicht van de eventuele reparatiepunten. De keurmeester vermeldt wellicht ook een aantal adviespunten: dit zijn reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. In Nederland is het niet langer verplicht het APK-keuringsrapport bij je te dragen tijdens het rijden, maar in het buitenland kan er nog wel naar worden gevraagd.

Auto afgekeurd na APK?

Is uw auto afgekeurd en heeft u besloten deze niet meer te laten repareren? Dan moet er nagedacht worden over het verkopen van de auto. Ruilt u hem in of gaat-ie naar de sloop? Of is er wellicht nog iemand die wel de moeite wil nemen de nodige reparaties te doen? De auto mag in ieder geval nog 2 maanden na het verlopen van de APK, geparkeerd op de openbare weg staan. U mag in geen geval meer met de auto rijden!

Bent u het niet eens met de reden van afkeuring, dan kunt u daartegen bezwaar aantekenen. Aan zo’n bezwaar zijn wel kosten verbonden; die komen voor uw eigen rekening.

Maak direct een afspraak

Maak direct een afspraak met onze werkplaats voor onderhoud. Heeft u vragen of wilt u meer informatie, stuur ons een bericht, of bel 020 42 65 858.